Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Λόφος Μπαθίστα Πόρτο ράφτη





                          Ο λόφος Μπαθίστα  Πόρτο ράφτη είναι μία περιοχή  βραχώδης με  πλούσιο υπόβαθρο σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Παλαιότερα υπήρχαν  πυκνά δάση πεύκης, πρός την κορυφή του  δε, δάσος μέ κέδρους  και διάφορα είδη θάμνων  με μεγαλύτερη επικράτηση της αγριελιάς. Ομως πρίν μερικές δεκαετίες μεγάλη φωτιά τα έκαψε με συνέπεια να επικρατήσουν στον λόφο διάφορα φρύγανα θάμνοι αγκαθωτοί με καλή εδαφοκάλυψη των εμφανών  βράχων.

Ο Ασπάλαθος , η αγριελιά, η αστουβιά κλπ κάλυψαν την περιοχή. Ομως και δεύτερη φωτιά πρίν περίπου δύο χρόνια τα έκαψε με συνέπεια ο φρυγανότοπος της περιοχής να μην υπάρχει πλέον.
Τα βράχια είναι εμφανή και κινδυνεύει να μείνει κρανίου τόπος, με διάβρωση του εδάφους αλλά και αύξηση της θερμοκρασίας των γύρω  κατοικήσιμων περιοχών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι φυσικό οτι για να ξαναγενηθεί ο τόπος, είναι απαραίτητο οι τοπικές αρχές να σκύψουν με προσοχή στο πρόβλημα  και να δώσουν λύσεις.
Δεν είναι δυνατό σήμερα, καμμένες εκτάσεις γής να δίνονται σε κοπάδια για βόσκηση, γιατί οι θάμνοι δεν πρόκειται ποτέ να μεγαλώσουν , αλλά το σημαντικό,  δεν  επιτρέπεται απο την νομοθεσία.
Αραγε οι αρμόδιες αρχές είναι σε  γνώση του τί ακριβώς συμβαίνει !


2-01-2010

2-01-2010

2-01-2015
2-01-2015

2-01-2015
2-01-2015
κρανίου τόπος 2-01-2015

2 σχόλια:

  1. Τί κρίμα να καίγονται τα δάση μας αλλά μαζί και οι ελπίδες πως θα μπορούσαν κάποτε να ξαναπρασινίσουν!!!!!
    Ωστε υπήρχαν και κέδροι εκεί παλαιώτερα??
    Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά Marie - Anne καί ίσως ας ελπίσουμε στο μέλλον να είναι καλύτερα για τη χώρα μας και για τους πολίτες της,
    Ευχές για το νέο έτος με υγεία αγάπη και ευτυχία~

    ΑπάντησηΔιαγραφή