Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Limonium graecum









                                   Ένα ακόμη φυτό  που ονομάζεται επίσης,  η λεβάντα της θάλασσας χωρίς να είναι αρωματικό της οικογένειας Plumbaginaceae.





 
                                    Είδος πολυετές και κοινό σε παραθαλάσσιες βραχώδες ή αμμουδερές τοποθεσίες. Στολίζει γκρεμούς  καί βράχια που βρέχονται με το κύμα από την άνοιξη  έως και αργά το φθινόπωρο.



                                     Στην ανατολική αττική είναι αρκετά διαδεδομένο, και  μέσα στην άνοιξη βγαίνουν στη βάση τα πράσινα μικρά σπατουλοειδή φύλλα. από τα οποία στη συνέχεια ξεπηδούν αρκετοί  δαιδαλώδεις πράσινοι  και ανθεκτικοί βλαστοί, που μπορεί να φθάσουν το ένα μέτρο σε αρκετές φορές και περισσότερο.













                                       Από τα μέσα Ιούλη έως και αρχές φθινοπώρου σε κάθε βλαστό στη κορυφή του εμφανίζονται  πολλά  κυανόχρωμα  μικροσκοπικά άνθη που επικάθονται σε καφετί θήκες.
Το κάθε μικροσκοπικό άνθος αποτελείται από πέντε πέταλα και πέντε λευκούς στήμονες



                                       Μετά την γονιμοποίηση  και την ωρίμανση των μικροσκοπικών καρπών, το φυτό ξηραίνεται σιγά σιγά, αναμένοντας πάλι  τον νέο κύκλο  του από την ερχόμενη άνοιξη.
Το Limonium graecum έχει αρκετές ομοιότητες με άλλα συγγενικά είδη που φύονται ανα την Ελλάδα,όπως το limonium  virgatum,καί limonium bellidifolium.



2 σχόλια:

  1. Όμορφο λουλουδάκι και πολύ κοινό στις ακρογιαλιές μας. Του είχα μάλιστα αφιερώσει και μιά ανάρτηση πριν από δύο χρόνια.
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Marie-Anne

      Είναι πολύ καλό να γνωρίζουμε αυτά που είναι δίπλα μας, τίς μικρές λεπτομέρειες τους και τίς μικρές ομορφιές. Να είσαι καλά και ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή