Σάββατο 17 Μαΐου 2014

thapsia garganica, Θάψια





                                       Είναι ένα πολυετές ανοιξιάτικο φυτό της οικογένειας Apiaceae. Στην γειτονιά μας είναι πολυπληθές και φύεται σε άγονες πλαγιές έως τετρακόσια μέτρα υψόμετρο, στους ασβεστολιθικούς λόφους.
 



                                            Η θάψια  ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ,ως φαρμακευτικό φυτό και μάλιστα αναφέρεται ότι προμήθευαν και άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας.  Επίσης εκτός της σπουδαίας φαρμακευτικής  χρήσης του, είναι τοξικό και δηλητηριώδεις.
 Έχουν αναφερθεί περιστατικά  ειδικά από ζώα
                                        Στα μέσα Φλεβάρη –αρχές Μάρτη αρχίζουν να ξεπροβάλλουν τα πρώτα πτεροσχιδή πράσινα φυλλάρια και σε έναν μήνα το φυτό  φουντώνει απλώνει φύλλα  και  παίρνει όγκο.


                  

                                  Μετά την γονιμοποίηση  και απάνθηση οι μεγάλοι  σπόροι του, παραμένουν στα σκιάδια έως να διασκορπιστούν με τον άνεμο, το φυτό ξηραίνεται σιγά- σιγά , και έτοιμο όμως για την επόμενη ανοιξιάτικη περίοδο.











                                              Ενα Επίσης παρόμοιο φυτο, ταυτοποιήθηκε μετά την παρέμβαση του Καρπάθιου φίλου Μηνά,  http://plant171.blogspot.gr/,   είναι η Cachrys cristata, Καχρύς των λόφων, της  ίδιας οικογένειας με την Θάψια.
Το φυτό αυτό επίσης Φαρμακευτικό, το ανέφερε στίς χειρόγραφες σημειώσεις του ο Διοσκουρίδης , ένας απο τους μεγαλύτερους της φαρμακολογίας της αρχαιότητας.
πηγή,  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=388502




                                     Τα φύλλα του φυτού αποτελούνται από πολλούς  αυλακωτούς τρυφερούς  βλαστούς, πάνω στον οποίο  ανά κόμβο βγαίνουν πολλά μακριά γραμμικά φυλλάρια, και εν συνεχεία μικρότερα με πολλές  δαιδαλώδεις διακλαδώσεις.
Στη μέση περίπου της άνοιξης ανά φυτό αρχίζει και βγαίνει ένας  δυνατός βλαστός που μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο , πάνω στον οποίο υπάρχουν επίσης διακλαδώσεις ανά κόμβο σε διαστήματα,  και στις κορυφές των παρουσιάζονται τα μικροσκοπικά άνθη σαν ομπρέλα, με ακτινωτές διακλαδώσεις.










                                     Είναι χαρακτηριστική η περίοδος της άνθησης με το έντονο κιτρινοπράσινο χρώμα  του φυτού, ικανό  να προσελκύσει πλήθος εντόμων αλλά και την ομορφιά  που δίνει στις ανοιξιάτικες λοφοπλαγιές.




Το φυτό αυτό υπάρχει στη περιοχή είναι πολυπληθές και αν η αναγνώριση είναι λίγο δύσκολη με τα φύλλα αρχές Φλεβάρη απο τη Θάψια , οι σπόροι του πρός το τέλος του Μάη το κάνουν πιό ευδιάκριτο.


    

2 σχόλια:

  1. ΞΑΔΕΡΦΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ.
    ΚΑΧΡΥΣ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ ( Cachrys cristata ) ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ , Η ΘΑΨΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΒΛΑΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΦΥΛΛΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ . ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΠΑΝΤΩΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα ξάδελφε Μηνά

    Σέ ευχαριστώ για την παρατήρηση.
    Θα το ερευνήσω καλύτερα, να βρώ κάποιες διαφορές το ένα φυτό με τό άλλο,που σίγουρα βγαίνουν στη περιοχή καί τα δύο.
    Αν θυμάσαι ,
    https://groups.google.com/forum/#!topic/wild-orchids-of-greece/BAooHl8HcBk, είχαμε στο φόρουμ συζητήσει για το θέμα.
    Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν ένα βλαστό τού φυτού πολύκλαδο αλλά έχουν πολλά φύλλα συγκεντρωμένα στη βάση,παρόμοια με της Θάψιας.
    Καί ο βλαστός της Θάψιας έχει μερικές διαφορές

    Σύντομα θα ξαναεπανέλθω.

    Χαιρετισμούς στο Ολυμπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή