Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Φραγκένια, Frankenia hirsuta




                                                      Eνα πολύ όμορφο  πολυετές  μικροσκοπικό έρπων φυτό,  της  οικογένειας  Frankeniaceae,  το  βρίσκουμε σε βραχώδεις ακτές  δίπλα στη θάλασσα, σχηματίζοντας  μεγάλες παροικίες .





                                                Από νωρίς το χειμώνα απλώνει τους νεαρούς  λεπτούς, χνουδωτούς, και ανθεκτικούς  βλαστούς του πάνω στα βράχια ακολουθώντας  τις πτυχές  και το αναπτυγμάτων.
Είναι μικροσκοπικό και δυσδιάκριτο, χρώματος βλαστών λευκο κοκκινωπό, και φύλλων σκούρο πράσινο.








                                            Τα φύλλα μικρά πολύ μικρά γραμμικά σαρκώδη φύονται σε στεφάνη γύρω από τον βλαστό ανά μικρά διαστήματα, και ο έρπων βλαστός  φθάνει από Φεβρουάριο έως την πλήρη άνθηση, τον Απρίλιο σε μήκος  έως και τριάντα εκατοστά.




                                          Το ριζικό σύστημα ισχυρό αναπτύσσεται στις σχισμές των βράχων , αρέσκεται της θαλασσινής δροσιάς και αλμύρας , μιας  και τη χειμερινή περίοδο λούζεται από τα κύματα της θάλασσας .
                                         Μετά την ανάπτυξη των βλαστών και φύλλων του φυτού στις  κορυφές των,  βγαίνουν οι σκούρο καφέ  θήκες (σέπαλα), μέσα από τα οποία αναπτύσσονται τα  μικροσκοπικά λευκά άνθη  με πέντε πέταλα και έξη στήμονες.








                                        Από την μετά άνοιξη εποχή και γονιμοποίηση  του, το φυτό παίρνει μία άλλη όψη, ολοκληρώνει τον κύκλο του, ξηραίνεται σιγά σιγά, άλλωστε δεν υπάρχει ίχνος  υγρασίας στα ξηρά βράχια, περιμένοντας τη νέα περίοδο ανάπτυξης  του. Η Φραγκένια θεωρείται φαρμακευτικό φυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου