Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Erysimum Corinthium, Ερύσιμο το κορινθιακό



                           
                          Το Ερύσιμο το κορινθιακό το συναντάμε σε μορφή μικρού θάμνου στον λόφο Τουργέλη, της ανατολικής Αττικής, βορειοδυτικά  από τη Μακρόνησο, στίς πλέον απόκρημνες παραθαλάσσιες ακτές, και σε περιορισμένη έκταση στον οικισμό Πανόραμα. 




Ενα μικρό θαμνώδης φυτό της οικογένειας Brassicaceae. 




 Η άνθησή του ξεκινά μετά τα Χριστούγεννα. 


                            Το προηγούμενο φθινοπωρινό διάστημα, ανανεώνει το υπέργειο τμήμα του , νέοι βλαστοί φύονται και καινούργια φύλλα αναπτύσσονται. Το ύψος του θάμνου δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατοστά, συνήθως είναι αρκετά μικρότερος, επειδή το περιβάλλον ανάπτυξής του είναι οι σχισμές των βράχων, κρεμοί, και βραχώδης πλαγιές.




                         Τα φύλλα του  φύονται στον ανθεκτικό και σκληρό βλαστό εναλλάξ και ανα διαστήματα, είναι μακρόστενα, με σχεδόν το ίδιο πλάτος κατά μήκος μυτερά στην άκρη και κυρτά προς το έδαφος. Το χρώμα των φύλλων ανοικτό πράσινο.

Τα άνθη με χρώμα λαμπερό κίτρινο, σε κάθε βλαστό από ένα έως και πάνω από τέσσερα στην κορυφή του, με τέσσερα πέταλα και σέπαλα ανοιχτό καφέ.


                             Οι καρποί μετά τη γονιμοποίηση, σαν φασόλι, θα δώσουν νέα φυτά, αν οι σπόροι είναι τυχεροί και σταθούν με τον ισχυρό άνεμο σε σχισμή βράχου έστω και με λίγο χώμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου