Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Anthemis peregrina subsp.Heracleotica


Ανήκει στην οικογένεια  Asteraceae ή Compositae

Συνώνυμο: Anthemis tomentosa subsp. heracleotica



                             Ένα πολυπληθής φυτό που το συναντάμε  την άνοιξη σε περιοχές που είναι κοντά στην ακτογραμμή σχηματίζοντας λευκοκίτρινους  τάπητες με μια ωραία οπτική αίσθηση, από το ακρωτήρι του λιμανιού έως τις παραλίες στο Πανόραμα, και σε σημεία με την μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση.







                             Είναι μονοετές, και αρχίζει να φυτρώνει από τα μέσα Φλεβάρη έως τη πλήρη άνθιση στα μέσα Απρίλη.



                      Στην αρχή φυτρώνουν τα  μικρά  σαρκώδη ανοικτοπράσινα  πτεροσχιδές, φύλλα τα οποία είναι αρκετά χνουδωτά, και σε μεγάλο πληθυσμό, συνήθως αναμειγνύονται  και με άλλα νεαρά παραθαλάσσια φυτά.







                            Η πλήρης ανάπτυξή του φυτού διαρκεί ένα μήνα, με τους  λευκοπράσινους λεπτούς βλαστούς με ύψος έως είκοσι εκατοστά, που στις περισσότερες φορές μπορεί να έρπουν, και στην κορυφή του εμφανίζονται αρκετά κλειστά χνουδωτά άνθη.












                              Η χρονική διάρκεια έως την τελική άνθηση διαρκεί περίπου τρείς εβδομάδες, τα άνθη αποτελούνται από πολλά περιφερειακά  λευκά άνθη , που το κάθε ένα από αυτά χωρίζονται με δύο έντονες ενδιάμεσες γραμμές καταμήκος.





                          Στο κέντρο του άνθους υπάρχουν πολλά μικροσκοπικά κίτρινα ανθίδια  με κυκλική διάταξη που ανθίζουν από τον εξωτερικό κύκλο προς τους εσωτερικούς.





                   Είναι ένα σύνθετο λουλούδι, και η  ρίζα της ονομασία της οικογένειας του  προέρχεται από το αστέρι, το σχήμα του άνθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου