Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Olea europaea sylvestris






Ανήκει στην οικογένεια   oleaceae




                                Η αγριελιά είναι ένας θάμνος αιωνόβιος, που καλύπτει  μεγάλο μέρος απο τίς βραχώδες πλαγιές που βρίσκονται σε κοντινές τοποθεσίες  στην θάλασσα ,αλλά κυρίως  τη βρίσκουμε στην  νότια Ελλάδα.








                               Στην ανατολική Αττική  υπάρχει σε πληθώρα  και καλύπτει  πλαγιές που είχαν καταστραφή  παλαιότερα απο φωτιές, στους γύρω χαμηλούς λόφους.


  

 Η αγριελιά συνήθως εμφανίζεται σαν θάμνος με τίς παραφυάδες που φυτρώνουν δίπλα του.






                                Το υψος του εξαρτάται απο τη θέση του, στους αέρηδες, και το ξηρό πετρώδης  υπέδαφος. Μπορεί να είναι έρπον ,αλλά και να φθάσει τά  τρία μέτρα.
 Ο θάμνος αυτός είναι ευάλωτος στη υπερβόσκηση , αλλά και στίς δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν. Για αυτούς τους λόγους πολλά κλαδιά του είναι ξηρά.  Συνήθως οι νέοι τρυφεροί  πολύκλαδοι βλαστοί του βγαίνουν σε  διευθύνσεις ακανόνιστες.  






                              Τά φύλλα του  είναι μικρά και αντίθετα, ολίγο ωοειδή, και ο μίσχος αρκετά κοντός.Το χρώμα του φύλλου πάνω είναι σκουροπράσινο και απο κάτω αργυρόλευκο.




                        Την άνοιξη  με την άνθηση βγαίνουν πολλά μικρά λευκά άνθη, σαν  ταξιανθία, και όλος ο θάμνος παίρνει μία άλλη όψη. Πολλά έντομα κυκλοφορούν για την γονιμοποίηση του καρπού.


                           Οι καρποί του μικροί και στρογγυλοί στα μέσα του φθινοπώρου πράσινοι στην αρχή και μετά  μελανοί και μαύροι.  Απο αυτούς μπορεί να παραχθεί ένα πολύ εξαιρετικό και φαρμακευτικό λάδι ,άλλωστε από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η αξία της ελιάς και αγριελιάς.






                  Ο θάμνος της αγριελιάς  είναι πολύ σημαντικός  και βασικό φυτό σε πολλά οικοσυστήματα και βιότοπους που αναπτύσσονται στη νησιωτική χώρα, σημαντικό επίσης η προστασία αυτών των ειδών και η διατήρησή των, απο πάρα πολλούς κινδύνους,όπως η οικοπεδοποίηση,το άνοιγμα δρόμων οι πυρκαγιές κ.λπ.
























Οι φωτογραφίες είναι απο ανατολική Αττική περιοχή Πόρτο Ράφτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου