Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Erica manipuliflora, Ρείκι






Ανήκει στην οικογένεια  Ericaceae



                        Είναι ένας όμορφος αειθαλής θάμνος που τον βρίσκουμε σχεδόν σέ όλη την Ελλάδα. Προτιμά άγονες και βραχώδης περιοχές.


 Στη νότια Ελλάδα κυριαρχεί σε πολλούς φρυγανότοπους.

                               Σε αρκετά σημεία της  Ηπείρου συνυπάρχει με την αδιαπέραστη χαμηλή βλάστηση των βουνών έως  500 μέτρα υψόμετρο, και στη Χαλκιδική  στίς παρυφές των δασών.




Στην  ανατολική Αττική το βρίσκουμε ριζωμένο στα ασβεστολιθικά βράχια  και σέ φρυγανότοπους.




Το ύψος του δεν ξεπερνά συνήθως το ένα μέτρο. Αποτελείται απο τους ξυλώδεις  λεπτούς κορμούς αρκετούς ανα θάμνο και τα λεπτά μικρά γραμμικά πράσινα φύλλα.


                    Το χαρακτηριστικό του θάμνου είναι οτι  απο αρχές φθινοπώρου έως και τον Νοέμβριο κατά περιοχές  ο θάμνος αρχίζει και ανθίζει με εκατοντάδες μικρά κωδωνοειδή ρόδινα άνθη, σε αντίθεση με άλλα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη.  Η όψη στίς πλαγιές αλλάζει , στο χρώμα και στίς ευωδιές. Και ο χορός στίς μέλισσες και τα διάφορα άλλα έντομα της εποχής καλά κρατεί.




                            Μετά άλωστε την καλοκαιρινή περίοδο που η άνθηση στα περισσότερα  είδη φυτών δεν υπάρχει για τίς μέλισσες, το ρείκι  είναι σωτήρια λύση. Και το μέλι  που παράγεται  είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Μετά την άνθηση ο θάμνος μεταλάσετε χρωματικά. Τα άνθη έχουν είδη γονιμοποιηθεί, και οι μικροί σπόροι στίς κορυφές κάθε ξυλώδους βλαστού μαζί με τους κάλυκες του άνθους παίρνουν ένα καφέ χρώμα. 




Στην υπόλοιπη χρονική διάρκεια ο θάμνος  παραμένει  ως έχει περιμένοντας  την επόμενη άνθηση  και τη διατήρηση του είδους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου