Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Fumana Thimifolia






Ανήκει στην οικογένεια  Cistaceae


                                          Είναι ένας πολύ μικρός αειθαλής θάμνος που βρίσκεται  σε χαμηλούς λόφους  στην ανατολική Αττική περιοχής Πόρτο Ράφτη, αλλά και σε αρκετές περιοχές της νότιας Ελλάδας.





                                Αποτελείται απο λεπτούς εύκαμπτους  βλαστούς πολύ διακλαδισμένους,  τό  δε ύψος του μπορεί να φθάσει και τα  πενήντα εκατοστά.  Σε αυτούς τους βλαστούς φύονται τα πράσινα μικρά φύλλα ,τα οποία είναι αντικριστά  και λογχοειδή.









                                         Από τους πρώτους μήνες της άνοιξης  ξεπροβάλλουν τα όμορφα  ερμαφρόδιτα  κίτρινα άνθη τα οποία βγαίνουν ανά  βλαστό σε ταξιανθία τρία έως έξη λουλούδια. Κάθε άνθος έχει πέντε πέταλα και πέντε σέπαλα, μέ αρκετούς μικρούς  κίτρινους στήμονες στο κέντρο κάθε άνθους.  Η εξωτερική διάμετρος του άνθους φθάνει τα είκοσι χιλιοστά.




                                     Η ονομασία  thimifolia  προέρχεται από τη λέξη θυμάρι,αλλά και τα φύλλα του μοιάζουν με τα φύλλα του θυμαριού.
Η προηγούμενη ονομασία της thimifolia ήταν helianthemum viride.

                                     Παρόμοιο μικρό φυτό ονομάζεται fumana Arabica . Είναι της ιδιας οικογένειας, και το βρίσκουμε στίς  ίδιες περιοχές με το προηγούμενο,  της ανατολικής  Αττικής και νησιά. Τα άνθη της είναι λίγο μικρότερα με διάμετρο απο 12 έως 18 χιλιοστά, μοναχικά ανά βλαστό και χρώμα πορτοκαλλί ανοιχτό.






                                   Ενα  ακόμη της ίδιας οικογένειας όμοιο φυτό ,αλλά σε μικρές παροικίες ,της περιοχής Πόρτο Ράφτη, είναι το Fumana scoparia. Το φυτό αυτό έχει πολύ χαμηλότερο ύψος  απο δέκα έως είκοσι εκατοστά με κίτρινα μικρά  άνθη.








Οι φωτογραφίες είναι από ανατολική Αττική,περιοχή Πόρτο Ράφτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου