Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Helianthemum syriacum, Ηλιάνθεμο το Συριακό




Ανήκει στην οικογένεια Cistaceae



                                              Ένα πολύ όμορφο μεσογειακό φυτό, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και ένα απο τα πολύ σπάνια είδη  που βρίσκονται στη περιοχή Πόρτο Ράφτη ανατολικής Αττικής.


                                 Φυτρώνει σε πολύ μικρές παροικίες σε  παραθαλάσσιες περιοχές του Λόφου Περατή, τού οικισμού Πολυτεχνείου και στο δάσος του Κουβαρά,  Κερατέας,  σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Είναι ένα χαμηλό φρύγανο το ύψος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 40 εκατοστά περίπου.



                                Ανθίζει την άνοιξη τον Μάιο μήνα .Τα άνθη του εμφανίζονται στην κορυφή του ξυλώδεις κορμού του φυτού, σε ταξιανθίες, πολύ διακλαδισμένα. Το κάθε κίτρινο άνθος έχει διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστά, και αποτελείται από πέντε σέπαλα και πέντε πέταλα. Οι στήμονες στο κέντρο του άνθους αρκετοί.



Τα φύλλα του είναι πράσινα γκρί ,γραμμικά, επιμήκη έως τέσσερα εκατοστά μήκος.


 Σε κάθε φυτό στην περίοδο της ανθοφορίας το επισκέπτονται πλήθος από έντομα για τη γύρη του.

                                Μετά την ανθοφορία αρκετοί σπόροι βρίσκονται  στις κορυφές των βλαστών  ωσάν σκιάδιο, και το φυτό παίρνει μία άλλη όψη, το χρυσοκίτρινο χρώμα του ηλιάνθεμου  γίνεται  καφέ ανοικτό, και ένας νέος κύκλος του, αναμμένη για την επόμενη χρονιά.






          
                                 Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την διατήρηση και εξάπλωση του είδους του για αυτό το πανέμορφο μικρό φυτό, είναι  φυσικά οι πυρκαγιές πολύ επικίνδυνες, σε αυτές τις περιοχές, η οικοπεδοποίηση, η διάνοιξη δρόμων , οι δραστηριότητες  των συνεταιριστικών οικισμών, και γενικά οι δραστηριότητες  του ανθρώπινου παράγοντα που δεν σέβεται το περιβάλλον γενικότερα, και τέτοια παραδείγματα δυστυχώς υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου